Αντικείμενο της Πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και πιστοποίησης 3.700 ανέργων νέων ηλικίας 18‐29 ετών εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α., από όλες τις Περιφέρειες οι οποίες περιλαμβάνουν:
Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης στους ωφελούμενους μέσω ατομικών συνεδριών (6 συνεδρίες ανά ωφελούμενο).
Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης 500 ωρών (180 ώρες θεωρητική Κατάρτιση για τη συμπλήρωση και την ενίσχυση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ωφελούμενων και 320 ώρες πρακτική άσκηση).
Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEK 17024 ή ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή από άλλο ισοδύναμο οργανισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016.
Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους Ενέργειες του Έργου είναι υποχρεωτική.
Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει:
✔ Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος και να διανύουν το 30ο
✔ Να είναι εγγεγραμμένοι στη Δ.ΥΠ.Α.
Οι υποψήφιοι, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη χρονική στιγμή που εισέρχονται επίσημα στο Πρόγραμμα (ως χρονική στιγμή εισόδου στη δράση λογίζεται η 1η Συνεδρία Συμβουλευτικής). Για την απόδειξη της παραπάνω προϋπόθεσης ο καταρτιζόμενος θα προσκομίσει στον σύμβουλο στη διάρκεια της 1ης συνεδρίας, ή θα αναρτήσει την ίδια ημέρα στο ηλεκτρονικό σύστημα, αποδεικτικό (βεβαίωση ανεργίας από το portal της Δ.ΥΠ.Α) ότι είναι άνεργος την συγκεκριμένη ημερομηνία. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η εκ των υστέρων αλλαγή Διοικητικής Περιφέρειας. Ως μοναδικό κριτήριο κατάταξης των υποψήφιων για την ένταξή τους στο έργο, θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και ώρα υποβολής της αίτησής τους (ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης λαμβάνεται η ημερομηνία και η ώρα που ο αιτών θα υποβάλει οριστικά την αίτησή του, η οποία πρέπει να συνοδεύεται απ΄ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά).
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να αναρτήσουν ψηφιακά οι ενδιαφερόμενοι, στα αντίστοιχα πεδία, είναι:
✔ Αντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας , Διαβατηρίου ή άλλου πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας
✔ Αντίγραφα οποιωνδήποτε επίσημων εγγράφων όπου αναγράφεται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
✔ Αντίγραφο του τίτλου σπουδών τον οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους (απολυτηρίου, τίτλου άλλων σπουδών, πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ.) (Για τους τίτλους σπουδών, που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή απαιτείται Πράξη αναγνώρισης για την ισοτιμία ή ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτού με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην επίσημη ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.)
✔ Βεβαίωση Ανεργίας με ημερομηνία έκδοσης την ημέρα υποβολής της αίτησης (την οποία θα εκδώσει από το portal του Δ.ΥΠ.Α με χρήση των προσωπικών του κωδικών)
✔ Υπεύθυνη δήλωση (ΥΔ) ψηφιακά υπογεγραμμένη από το www.gov.gr ή ΥΔ θεωρημένη από δημόσια αρχή, (η οποία θα απευθύνεται στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας ‐ Ε.Σ.Ε.Ε.), στην οποία να δηλώνει:
🖳 Ότι αποδέχεται το σύνολο των όρων Συμμετοχής στο Πρόγραμμα,
🖳 Την ημέρα υποβολής της αίτησης είναι άνεργος/η,
🖳 Τα προσκομιζόμενα έγγραφα είναι γνήσια αντίγραφα των πρωτοτύπων και τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην αίτηση είναι αληθή.
🖳 Ότι είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης
🖳 Ότι δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο έτη πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης
Αντικείμενο της Ενέργειας είναι η παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης στους ωφελούμενους μέσω ατομικών συνεδριών (6 συνεδρίες ανά ωφελούμενο).
Στόχος της Ενέργειας αυτής είναι η ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη, την επαγγελματική τους ανέλιξη, την αύξηση της απασχολησιμότητας τους.
Η μεθοδολογία υλοποίησης βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
✔ Ενεργητική συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις ενέργειες που τους αφορούν
✔ Εξατομικευμένη προσέγγιση και υποστήριξη κάθε ωφελούμενου
✔ Σεβασμός της ιδιαιτερότητας του καθενός
🖳 Φάση Α – Πριν την έναρξη της Θεωρητικής Κατάρτισης (2 Συνεδρίες)
🖳 Φάση Β – Κατά τη διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης (4 Συνεδρίες)
Θεωρητική κατάρτιση για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η πράξη περιλαμβάνει στοχευμένα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 500 ωρών (180 ώρες θεωρίας και 320 ώρες πρακτικής) σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Τα προγράμματα αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση των επαγγελματικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων και θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης.
Κάθε Πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης θα υλοποιηθεί με μία από τις εξής εκπαιδευτικές μεθόδους, λαμβάνοντας υπόψη την προτίμηση που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι στην αίτηση τους:
1) Είτε με τη μέθοδο της Μικτής Κατάρτισης (blended learning), συνδυάζοντας τη ζωντανή/ διά ζώσης διδασκαλία σε αίθουσα με δραστηριότητες τηλε‐ εκπαίδευσης,
2) Είτε με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης
Η ΕΣΕΕ θα δημιουργήσει μέσω πρόσκλησης προς Επιχειρήσεις, Μητρώο Επιχειρήσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες πρακτικής άσκησης του έργου και στο οποίο θα καταχωρίζονται οι εξής πληροφορίες:
✔ Ο αριθμός των ατόμων ανά ειδικότητα που κάθε επιχείρηση διατίθεται να απασχολήσει για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής άσκησης,
✔ Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης και η Περιφέρεια Δραστηριοποίησης. Οι εταιρίες καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ομαδοποίησή τους, καθώς και την επιμέρους ομαδοποίηση των ειδικοτήτων που ζητούνται.
Η Πιστοποίηση προσόντων, γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Δια Βίου Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων γιατί αγγίζει δύο πολύ σημαντικά πεδία, την εκπαίδευση και την εργασία. Στόχος είναι να συνδεθεί η πιστοποίηση προσόντων με την απόδειξη ικανότητας της επαγγελματικής επάρκειας καθώς επίσης και με την αναγνώριση της εργασιακής ‐ επαγγελματικής εμπειρίας των ωφελούμενών. Την Πιστοποίηση θα διενεργήσουν Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόσκληση. Η πιστοποίηση κατοχυρώνει τα οφέλη του προγράμματος για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αποκτούν αναγνωρίσιμα προσόντα στην αγορά εργασίας. Η πιστοποίηση αφορά συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων του συνόλου των καταρτισθέντων.
1) Εξωτερικός πωλητής
2) Υπάλληλος γραφείου
3) Πωλητής λιανικού εμπορίου
4) Στέλεχος εξαγωγών και διεθνούς εμπορίου merchandiser
5) Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης