Η Bright Academy με 25ετή εμπειρία στο χώρο της δια βίου μάθησης δίνει τη δυνατότητα πιστοποιήσεων αγγλικών NOCN αναγνωρισμένων από τον ΑΣΕΠ δίνοντας δωρεάν τεστ & υλικό προετοιμασίας. Από 1/7/2024 αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ μόνο τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στα οποία η πιστοποίηση αφορά στην αξιολόγηση των 4 βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων: 1) Παραγωγή γραπτού λόγου (writing) 2) Παραγωγή προφορικού λόγου (speaking) 3) Κατανόηση γραπτού λόγου (reading) 4) Κατανόηση προφορικού λόγου (listening).

Μέσω των πιστοποιήσεων της Bright Academ (https://bright2.widedemos.info/programs/pistopoiisi-nocn/) δίνονται δωρεάν παροχές για την προετοιμασία των εξετάσεων όπως: 1) Δωρεάν πρόσβαση σε υλικό προετοιμασίας για τις εξετάσεις, e-book.2) Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Official Past Papers, Audio Listening Files, Keys & Mark Schemes 3) Δωρεάν Demo Test εξοικείωσης με την online πλατφόρμα εξέτασης.  Η Bright Academy σε συνεργασία με την  GlobalCert προκειμένου να διασφαλίσει στους υποψήφιους την ομαλή συμμετοχή τους στις computer based εξετάσεις, προσφέρει τεχνική υποστήριξη και έλεγχο του υπολογιστή τους.

Οι εξετάσεις NOCN είναι διαθέσιμες διαδικτυακά. Αναλυτικότερα η online εξέταση είναι ακριβής προσομοίωση της έντυπης εξέτασης (paper based) NOCN ESOL International. Η επιτήρηση (proctoring) πραγματοποιείται με αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές, μέσω σύγχρονης και αξιόπιστης εφαρμογής, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, όπως ακριβώς πραγματοποιούνται διαδικτυακά και οι εξετάσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων. Η προφορική εξέταση διεξάγεται μέσω σύγχρονου συστήματος τηλεδιάσκεψης. Οι εξεταζόμενοι με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες εξετάζονται με επιπλέον χρόνο και ειδικές συνθήκες.

Η απόκτηση ενός πιστοποιητικού ξένης γλώσσας, όπως η πιστοποίηση NOCN, είναι πλέον απαραίτητη για την επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και τη συγκέντρωση μορίων στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γνώσεις ξένων γλωσσών μοριοδοτούνται ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Άριστη γνώση – Proficiency (επίπεδο Γ2): 70 μόρια
  • Πολύ καλή γνώση (επίπεδο Γ1): 50 μόρια
  • Καλή γνώση – Lower (επίπεδο Β2): 30 μόρια
  • Μέτρια γνώση (επίπεδο Β1): 10 μόρια

Ο νόμος 5079 (ΦΕΚ Αριθ. 215/22-12-2023) προβλέπει τα εξής:

  • Με απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού́ (Α.Σ.Ε.Π.) δεν εντάσσονται εφεξής στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα παγία μέρη αυτών ή απεντάσσονται από το Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα παγία μέρη αυτών όσα πιστοποιητικά́ δεν πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 7 του άρθρου 15 του Π.Δ. 85/2022 (Α 232).
  • Κατ’ εξαίρεση εξακολουθούν, και μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, να γίνονται αποδεκτά από το Α.Σ.Ε.Π. ως αποδεικτικά γνώσης ξένης γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο και να περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα πάγια μέρη αυτών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν μέχρι και τις 30.6.2024, εφόσον αυτά γίνονταν αποδεκτά από το Α.Σ.Ε.Π. ως αποδεικτικά γνώσης ξένης γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο και περιλαμβάνονταν στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα πάγια μέρη αυτών μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Τι ορίζει  παρ. 7 του άρθρου 15 του Π.Δ. 85/2022

Η παρ. 7 του άρθρου 15 του Π.Δ. 85/2022 (Α 232), στην οποία αναφέρεται η παραπάνω τροπολογία ορίζει τα εξής:

Αποκλειστικά για την απόδειξη της γνώσης της αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο, και μέχρι τον καθορισμό των τίτλων ή πιστοποιητικών που πιστοποιούν τη γνώση αυτών και αναγνωρίζονται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης γλωσσομάθειας της παρ. 3Β του άρθρου 52 του ν. 4830/2021, γίνονται αποδεκτά και πιστοποιητικά γνώσης αυτών από φορείς (πανεπιστήμια ή μη), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

Τα πιστοποιητικά αυτά πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση του φορέα που τα εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή και ότι η πιστοποίηση αφορά και στην αξιολόγηση των βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων (παραγωγή γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου και κατανόηση προφορικού λόγου).

Αν δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τους παραπάνω φορείς γίνονται αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της οικείας γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (CEFR). Με απόφαση της Ολομέλειας του Α.Σ.Ε.Π. τα παραπάνω πιστοποιητικά εντάσσονται στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή στα πάγια μέρη αυτών.