Βασικός στόχος της δράσης είναι 16.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης, να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να ενισχύσουν την επαγγελματική τους ικανότητα και εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης να αποκτήσουν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Κατάρτισης σε εξειδικευμένες όσο και οριζόντιες ειδικότητες και θεματικές ενότητες.
Οι καταρτιζόμενοι συμμετέχοντας στις ενέργειες κατάρτισης και πιστοποίησης αυτής της καινοτόμου δράσης θα καταφέρουν όχι μόνο να εξειδικεύσουν τις υπάρχουσες γνώσεις και να αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες σε εξειδικευμένες όσο και οριζόντιες ειδικότητες και θεματικές ενότητες αλλά επιπλέον, εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης να αποκτήσουν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Κατάρτισης. Μέσω της πιστοποίησης εξασφαλίζουν ένα σημαντικό εφόδιο για πρόσβαση σε νέα τεχνολογικά προηγμένα εργασιακά περιβάλλοντα καθώς το Πιστοποιητικό αποδεικνύει την κατοχή της εξειδικευμένης γνώσης.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν οι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας και οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1) Να είναι από 18 ετών και άνω
2) Nα είναι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης όπου απασχολούνται.
3) Θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον απολυτήριο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικού σχολείου για τους αποφοιτήσαντες έως το 1980 και τριτάξιου υμνασίου για αποφοιτήσαντες από το 1981 και έπειτα).
4) Δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη έχουν οι Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με εποχική απασχόληση ακόμα και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα. Διευκρινίζεται ότι στους εν δυνάμει συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού.
Αποκλείονται από το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσοι είναι:
1) Εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (Ευρύτερος Τομέας Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού) και οι φορείς που εποπτεύονται από την Γενική Κυβέρνηση και αναφέρονται στο «Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης» (Στατιστικές – ELSTAT (statistics.gr)) και στο «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Εσωτερικών https://www.ypes.gr/category/dioikitiki-anasygkrotisi/mitroo-dimosion-ypiresion/ , όπως αυτά ισχύουν με τις εκάστοτε τροποποιήσεις.
2) αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής,
3) άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Διευκρινίζεται ότι:
1. δεν απαγορεύεται η ταυτόχρονη συμμετοχή των ωφελούμενων σε άλλες επιδοτούμενες δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης εφόσον: a. δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός από την εκάστοτε δράση
1.1. δεν είναι κοινές οι ώρες παρακολούθησης των προγραμμάτων κατάρτισης
1.2. είναι διαφορετικό το αντικείμενο κατάρτισης
2. δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ωφελούμενων σε περισσότερα του ενός γνωστικά αντικείμενα κατάρτισης στο πλαίσιο του ίδιου έργου / δράσης.
3. Στα προγράμματα κατάρτισης δεν θα εμπλέκονται κατ’ ουδένα τρόπο οι επιχειρήσεις που απασχολούν τους ωφελούμενους
Αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας 120 ωρών για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή των ωφελουμένων, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Με την υλοποίηση της Κατάρτισης επιδιώκεται:
✔ Η δυναμική προσαρμογή και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να ανταποκρίνονται ποιοτικά και αποτελεσματικά στις εξειδικευμένες ανάγκες μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής Οικονομίας.
✔ Η βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων, με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά εργασίας.
✔ Η συγκεκριμενοποίηση του γνωστικού πλαισίου που αντιστοιχεί στον υποψήφιο, καθιστώντας πιο εύκολη την αξιολόγησή του.
✔ Η επιτυχής συμμετοχή του καταρτιζόμενου στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων ώστε με τον πιο αξιόπιστο τρόπο να αναγνωριστεί το επίπεδο γνώσεων της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχε.
✔ Την εξοικείωση των εργαζομένων στο διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχουν νέα δεδομένα όσον αφορά στην τεχνολογική εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων εργασίας και της απαξίωσης τεχνολογικών λύσεων.
✔ Την απόκτηση πρόσβασης στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.
Η κατανομή των ωρών Κατάρτισης είναι:
✔ 40 ώρες σε οριζόντιες δεξιότητες
✔ 80 ώρες σε ένα εξειδικευμένο θεματικό αντικείμενο
Η ημερήσια διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων. Δεν επιτρέπεται υλοποίηση σύγχρονης τηλεκατάρτισης τις Κυριακές καθώς και τις επίσημες αργίες.
✔ Η ημερήσια εκπαίδευση/κατάρτιση διενεργείται υποχρεωτικά εκτός του ωραρίου εργασίας των συμμετεχόντων/εργαζομένων
✔ Οι ώρες της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης για όλα τα προγράμματα θα πρέπει να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες εργαζόμενους σε ώρες και ημέρες που οι ίδιοι επιλέγουν.
✔ Η εκπαίδευση / κατάρτιση και ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα, για τα προγράμματα που υλοποιούνται με τη μέθοδο της Σύγχρονης τηλεκατάρτισης.
H παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης σχετίζεται με επαγγελματική συμβουλευτική υποστήριξη στους ωφελούμενους μέσω ατομικών συνεδριών. Ο αριθμός συνεδριών που αντιστοιχεί στον κάθε ωφελούμενο είναι πέντε (5) ατομικές συνεδρίες χρονικής διάρκειας της κάθε συνεδρίας τα 45 λεπτά κατά μέσο όρο. Οι δύο (2) πρώτες συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη της κατάρτισης και οι υπόλοιπες 3 έως τη λήξη της Κατάρτισης. Στόχος των ατομικών συνεδριών είναι η επιλογή του αντικειμένου, που θα παρακολουθήσει ο κάθε ωφελούμενος, βάσει του ατομικού του σχεδίου δράσης για τον καθορισμό της επαγγελματικής του πορείας καθώς και η ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Το περιεχόμενο των ατομικών συνεδριών αφορά στα ακόλουθα:
✔ Δημιουργία ατομικού φακέλου του ωφελούμενου σχετικά με την επαγγελματική εμπειρία και την εκπαίδευση / κατάρτισή του.
✔ Συμπλήρωση ψυχομετρικών εργαλείων και διαγνωστικών τεστ.
✔ Ανίχνευση και αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών του ωφελούμενου.
✔ Συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εργαλείων και των διαγνωστικών τεστ σε σχέση με τους στόχους και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του.
✔ Επιλογή του ενδεικνυόμενου αντικειμένου και επιπέδου κατάρτισης.
✔ Διερεύνηση ικανοτήτων, κλίσεων, ενδιαφερόντων.
✔ Ενεργοποίηση του ωφελούμενου ώστε να αναπτύξει ή/και να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες.
✔ Υποστήριξη ως προς την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
Η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής καθοδήγησης θα γίνει είτε με διά ζώσης (face to face) συναντήσεις Συμβούλων και ωφελούμενων είτε εξ’ αποστάσεως με τη χρήση του συστήματος συμβουλευτικής του παρόχου.
Η πιστοποίηση των αποκτηθέντων προσόντων / δεξιοτήτων των ωφελουμένων των προγραμμάτων κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί μέσω αξιολόγησης των γνώσεων βάση τυποποιημένων διαδικασιών από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων.
Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα πραγματοποιηθούν με μία με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως επιτήρησης (proctoring), σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 ή ισοδύναμο ή ΕΟΠΠΕΠ. Η πιστοποίηση αφορά συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων υποχρεωτικά του συνόλου των καταρτισθέντων. Το γνωστικό περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης που προβλέπεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Πράξης συνάδει με τα κάτωθι Σχήματα Πιστοποίησης καθώς καλύπτει το αντικείμενο εργασιών, εργασιακών καθηκόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούν και εξετάζουν τα εν λόγω Σχήματα Πιστοποίησης ή ισοδύναμα πρότυπα.
✔ Το σύνολο των καταρτιζομένων είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει στην προγραμματιζόμενη εξέταση για την πιστοποίηση, εντός 30 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης του τμήματος κατάρτισης. Εφόσον απουσιάσει ή αποτύχει στην αρχικώς προγραμματισμένη εξέταση, θα τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε μία προγραμματισμένη επανεξέταση. Επίσης διευκρινίζεται ότι:
1) Αν κάποιος καταρτιζόμενος δεν προσέλθει στη αρχικώς προγραμματισμένη εξέταση τότε είναι δεσμευτικό να προσέλθει στην επανεξέταση, αλλιώς δεν λαμβάνει επίδομα.
2) Αν κάποιος καταρτιζόμενος προσέλθει στην 1η εξέταση αλλά αποτύχει, τότε του δίνεται η δυνατότητα επεναξέτασης αλλά ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής στην 2η εξέταση (επανεξέταση) λαμβάνει το επίδομα που αναλογεί στο Στάδιο Α (βλ. παρακάτω). Στη περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις ο ωφελούμενος λαμβάνει το τμήμα του επιδόματος που του αναλογεί,σύμφωνα με τα οριζόμενα στον πίνακα παρ.2.2.
✔ Η εξέταση και η επανεξέταση θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο καταρτιζόμενος, κατόπιν αιτιολόγησης, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις και στις επανεξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δύναται να εξεταστεί σε διαφορετική ημερομηνία, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας πιστοποίησης δύναται να διενεργήσει εξετάσεις σε ημερομηνίες άλλες από τις αρχικώς προγραμματισμένες.
Σε κάθε Καταρτιζόμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης θα του χορηγείται το αντίστοιχο Πιστοποιητικό από τον συνεργαζόμενο με τον Ανάδοχο, Φορέα Πιστοποίησης Προσώπων. Στην περίπτωση αποτυχίας του Καταρτιζόμενου στις εξετάσεις, χορηγείται από τον Φορέα Πιστοποίησης Προσώπων βεβαίωση συμμετοχής του στις εξετάσεις πιστοποίησης, η οποία θα φέρει το όνομα του ωφελούμενου και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, στις οποίες συμμετείχε.
✔ Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφόσον απαιτηθεί).
1) Στέλεχος Βιομηχανικής Παραγωγής (τήρηση προτύπων και διαδικασιών βιομηχανικής παραγωγής)
2) Στέλεχος Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας τροφίμων
3) Τεχνικός Παραγωγής Επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών
4) Συντήρηση Εγκαταστάσεων Αυτοματισμού και Αυτόματου Ελέγχου
5) Τεχνίτης Εργαλειομηχανών
6) Στέλεχος διοίκησης και διαχείρισης έργου
7) Στέλεχος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
8) Ασφάλεια Πληροφορικών Συστημάτων
9) Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών (HTML, CSS, JavaScript)
10) Digital Marketing και On Line Branding
11) Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων DPO
12) Στέλεχος εξαγωγών και διεθνούς εμπορίου
13) Προώθηση και Πώληση Προϊόντων/ Υπηρεσιών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου
14) Παροχή πρώτων βοηθειών – Ασφάλεια στην Εργασία
15) Γραμματέας διοίκησης
16) Υπάλληλος Διοικητικής Υποστήριξης
17) Ειδικός στη Χρήση Τεχνικών και Εργαλείων STEM
18) Προσωπικό στήριξης και φροντίδας
19) Στέλεχος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
20) Υπάλληλος τουριστικού γραφείου
21) Ειδικός Διεθνών Διατροφικών Προτύπων και Εξυπηρέτησης Πελατών Εστιατορίου
22) Στέλεχος Διαχείρισης και Εμπορίας Βιολογικών Προϊόντων